Διεθνής Ημέρα Γυναικών στην Επιστήμη
11 Φεβρουαρίου: Διεθνής Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη!!
Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στις 22 Δεκεμβρίου 2015 (A/RES/70/212), καθιερώθηκε η Διεθνής Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη, η οποία τιμάται κάθε χρόνο στις 11 Φεβρουαρίου. Η απόφαση αυτή υπογραμμίζει την αναγκαιότητα της πλήρους και ισότιμης πρόσβασης και συμμετοχής του γυναικείου φύλου στις επιστήμες, ως γεγονός ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των διεθνώς συμφωνηθέντων αναπτυξιακών στόχων, συμπεριλαμβανομένης της Ατζέντας του 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.
Σύμφωνα με την UNESCO, σήμερα λιγότερο από το 30 % των ερευνητών παγκοσμίως είναι γυναίκες. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να προωθηθεί η καθολική και ισότιμη πρόσβαση και συμμετοχή των γυναικών και των κοριτσιών στην επιστήμη.
Η ιστορία της επιστήμης έχει να επιδείξει σημαντικές ανακαλύψεις που έκαναν γυναίκες όπως, μεταξύ άλλων, η Μαρί Κιουρί και η Ιρέν Ζολιό Κιουρί.
Στο πλαίσιο του εορτασμού της ημέρας αυτής μαθητές και μαθήτριες ενημερώθηκαν στο μάθημα της Χημείας για την ιστορία της Μαρί Κιουρί σε μια προσπάθεια προβληματισμού αναφορικά με την επικράτηση του ανδρικού φύλου στην επιστήμη έναντι του γυναικείου!!!
Παράλληλα στο μάθημα της Βιολογίας, μαθητές του σχολείου μας έμαθαν την ιστορία της Ρόζαλιντ Φράνκλιν.
Λίγα λόγια για την ιστορία της Μαρί Κιουρί:
Η πρώτη γυναίκα που βραβεύτηκε με βραβείο Νόμπελ και ο μοναδικός άνθρωπος που έχει κερδίσει βραβεία Νόμπελ σε 2 διαφορετικά πεδία των φυσικών επιστημών είναι η Μαρί Κιουρί. Γεννήθηκε στην Πολωνία ( 07/11/1867), σε μια αστική οικογένεια. Ο πατέρας της ήταν φυσικός και είχε ένα εργαστήριο στο οποίο η Κιουρί περνούσε πολλές ώρες , έτσι της γεννήθηκε η αγάπη για την επιστήμη. Κατάφερε να τελειώσει το πανεπιστήμιο με άριστα, κατόπιν παντρεύτηκε τον Πιερ Κιουρί και απέκτησαν μια κόρη την Ιρένε. Μέσα από την έρευνά τους, η Μαρί και ο Πιερ κατάφεραν να ανακαλύψουν δύο νέα ραδιενεργά στοιχεία το πολώνιο, που πήρε το όνομά του από τη χώρα της Μαρί ,την Πολωνία και το ράδιο. Για αυτή τους την ανακάλυψη βραβεύτηκαν με το Νόμπελ Φυσικής. Τ 1911 η Κιουρί πήρε δεύτερο βραβείο Νόμπελ στη χημεία, αφού όρισε το ατομικό βάρος του ραδίου. Στις 4 Ιουλίου του 1934 πέθανε από καρκίνο, λόγω της συνεχούς εργασίας της με το ράδιο.
Λίγα λόγια για την ιστορία της Ρόζαλιντ Φράνκλιν:
Γεννημένη το 1920 η Φράνκλιν αποφάσισε από τα 15 της να ασχοληθεί με την επιστήμη και κατάφερε να σπουδάσει χημεία, φυσική και βιολογία σε γνωστά πανεπιστήμια όπως το ανδροκρατούμενο τότε Cambridge. Το να είσαι γυναίκα επιστήμονας την εποχή εκείνη δεν ήταν εύκολη υπόθεση αφού οι διακρίσεις σε βάρος των γυναικών ήταν καθεστώς στον ακαδημαϊκό κόσμο. Παρά τις δυσκολίες η Φράνκλιν έγινε ειδικός στην τεχνική της κρυσταλλογραφίας και της περίθλασης ακτίνων Χ. Αξιοποιώντας αυτές τις γνώσεις εργάστηκε στο βασιλικό κολλέγιο της Αγγλίας και το 1951 κατάφερε να αποτυπώσει στην περίφημη φωτογραφία 51 την ελικοειδή δομή του DNA. Την φωτογραφία αυτή απέσπασε, χωρίς την άδεια της ,ο καθηγητής Wilkins – με τον οποίο είχε τεράστια κόντρα η Φράνκλιν – και την έδωσε στον Watson. Ο τελευταίος, μαζί με τον Crick βασιζόμενοι στην απεικόνιση του DNA της Φράνκλιν αλλά και φυσικά στα δεδομένα που είχαν συλλέξει ως τότε διατύπωσαν το μοντέλο της διπλής έλικας του DNA το 1953. Το 1962 για το λόγο αυτό τιμήθηκαν με βραβείο Νόμπελ ο Watson,o Crick και o Wilkins. Η Φράνκλιν είχε ήδη φύγει από τη ζωή το 1956 στα 37 της περίπου χρόνια νικημένη από καρκίνο στις ωοθήκες χωρίς ποτέ να μάθει την αδικία εις βάρος της.